Τροφές – Στρωμνή – Εμπλουτισμός περιβάλλοντος

Τροφές, στρωμνή και είδη εμπλουτισμού περιβάλλοντος διαβίωσης των ζώων (environmental enrichment) εργαστηρίου από τους οίκους Mucedola και Tecniplast, Ιταλίας.

Τροφές για ζώα εργαστηρίου (μύες, επίμυες, κονίκλοι, ινδικά χοιρίδια, hamsters, zebrafish κ.α.).
Τροφές διαφόρων τύπων, όπως για συντήρηση για μικρή, μεσαία και μακρά περίοδο, για αναπαραγωγή, γαλουχία, για διαγονιδιακά ή ανοσοκατεσταλμένα ζώα, κ.α. Στα πλαίσια αυτά διατίθενται κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι τροφών (Standard Certificate) με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε διατροφικά χαρακτηριστικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη κλπ ανάλογα με τη φάση χορήγησης). Υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διάθεσης τροφών με διατροφικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να οριστούν κατά παραγγελία (Special Diets) για ειδικές εφαρμογές και απαιτήσεις. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της τροφής αυτής είναι μη γενετικά μεταλλαγμένες (non-GMO) και ο κατασκευαστής τους λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το τελικό προϊόν να πληρεί όλες τις προδιαγραφές του Good Laboratory Practice (GLP – ειδικά συστήματα συνεχούς ελέγχου της διατροφικής αξίας σε πραγματικό χρόνο, απομάκρυνση των υπολειμμάτων σκόνης από τις συσκευασίες κ.α.). Στην περίπτωση όπου απαιτείται το διατροφικό πιστοποιητικό να είναι πανομοιότυπο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (1-2 έτη) με ίδιο αριθμό παρτίδας (ίδιες πρώτες ύλες) υπάρχει το Top Certificate. Όλες οι δίαιτες διατίθενται σε μορφή pellet, υπάρχει όμως και η δυνατότητα διάθεσης σε άλλες μορφές  (powder, paste κ.α.) εάν αυτό απαιτείται. Οι βασικές κατηγορίες είναι standard, autoclavable (αποστειρώσιμη), gamma-irradiated (αποστειρωμένη με έκθεση σε ακτινοβολία έτσι ώστε να μην καταστραφούν οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία).

Στρωμνή για κλωβούς ζώων εργαστηρίου, από ξύλο ελάτου, λεύκης ή από επεξεργασμένο καλαμπόκι (corn cob) με διαφορετικές ιδιότητες κατακράτησης της υγρασίας και με απειροελάχιστα επίπεδα σκόνης.
Η στρωμνή διατίθεται επίσης σε μορφή standard, autoclavable (αποστειρώσιμη), gamma-irradiated (αποστειρωμένη με ακτινοβολία).

Με βάση την οδηγία 2010/63 της ΕΕ (προεδρικό διάταγμα και στην Ελλάδα από το 2013), το περιβάλλον στο οποίο διαμένουν τα ζώα εργαστηρίου πρέπει να τους προσφέρει επαρκή ερεθίσματα για να απασχολούνται έτσι ώστε να συνυπάρχουν πιο αρμονικά και να μειώνονται τα επίπεδα stress. Ολοένα και περισσότερο ξεκινά να διαφαίνεται η τάση στις διάφορες ερευνητικές κοινότητες να βρεθούν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να επιβαρυνθούν οι ήδη δύσκολες διεργασίες αλλαγής κλωβού. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε είδη τα οποία είναι ημι-αναλώσιμα και αποστειρώσιμα. Τα Scobis Bags είναι σακουλάκια από ειδικό χαρτί τα οποία περιέχουν στρωμνή τύπου Scobis Uno και δίνουν στα τρωκτικά την ευκαιρία να απασχοληθούν ανοίγοντάς τα, εξερευνώντας τα και στη συνέχεια σκορπώντας τη στρωμνή. Αποτελούν συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο της στρωμνής του κλωβού. Το Antrum 11 είναι ένα τούνελ από ειδικό χαρτόνι το οποίο μπορεί να αποστειρωθεί έως και 10 φορές και είναι πηγή διασκέδασης και προστασίας για τα μικρά τρωκτικά (ποντίκια μόνο). Από τον οίκο Tecniplast για τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος του κλωβού υπάρχουν κάποια μη αναλώσιμα είδη από αποστειρώσιμο πλαστικό τύπου polycarbonate: mouse house, mouse loft, mouse balcony.